Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Herman Van Goethem is nieuwe voorzitter van het Hannah Arendt Instituut

Herman Van Goethem is nieuwe voorzitter van het Hannah Arendt Instituut

Het Hannah Arendt Instituut, dat wetenschap verbindt met beleid, middenveld en burgers om zo het samenleven in diversiteit te verbeteren, heeft een nieuwe voorzitter. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, volgt voormalig VUB-rector Caroline Pauwels op. Zij overleed in augustus vorig jaar.

Het Hannah Arendt Instituut maakt wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor beleidsmakers, professionals en burgers zodat zij ermee aan de slag kunnen in de praktijk. Het focust zich op maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, diversiteit en ongelijkheid, zoals die het sterkst tot uiting komen in een stedelijke context. Ook de impact van desinformatie en polarisatie en de druk op democratische waarden komt aan bod.

Het Instituut werd begin 2020 opgericht door de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de stad Mechelen. Intussen sloten ook de KU Leuven, de Universiteit Gent en de Universiteit Hasselt zich aan. Drie jaar geleden stond Herman Van Goethem samen met Caroline Pauwels aan de wieg van het Hannah Arendt Instituut. Hun gedeelde geloof in de kracht van wetenschap bracht hen ertoe een instituut op te richten dat de brug slaat tussen wetenschap en praktijk. Na het overlijden van Pauwels neemt Van Goethem het voorzitterschap nu over.

“Nu, meer dan ooit, hebben wetenschap en praktijk elkaar nodig”, zegt Van Goethem. “De maatschappelijke uitdagingen zijn immers groot en de oplossingen liggen niet voor de hand. In tijden van desinformatie en snel toenemende polarisatie is het belangrijk in te zetten op feitelijkheid, dialoog en burgerschap. Dat is niet alleen de kern van een stevige democratie, het is ook een wezenlijk doel van deze organisatie: eenieder betrekken in het debat over mens en samenleving”, aldus de rector van de UAntwerpen.  “Samen met onderzoekers, professionals, beleidsmakers en burgers gaan we op zoek naar werkbare oplossingen die een positieve impact hebben op ons samenleven. In pluraliteit en verbondenheid hebben we immers de grootste impact.”

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in