Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Minister De Sutter vindt gebruik managementvennootschap bij bpost onaanvaardbaar

Minister De Sutter vindt gebruik managementvennootschap bij bpost onaanvaardbaar

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) vindt het onaanvaardbaar dat een manager bij bpost zich tot voor kort liet uitbetalen via een managementvennootschap. Dat heeft de minister donderdag geantwoord op een interpellatie van Kamerlid Michael Freilich (N-VA). “Ik verwacht van een overheidsbedrijf een voorbeeldrol.”

Freilich achterhaalde dat er bij de bpost-dochteronderneming AMP een bestuurder was die gebruikmaakte van een managementvennootschap. Op die manier kunnen sociale en fiscale verplichtingen worden vermeden. Volgens Freilich ging het om AMP-CEO Benoît Dewaele die de constructie gebruikte van april 2021 tot december 2022.

Probleem is dat er in 2019 een wet werd ingevoerd die een verbod invoerde op managementvennootschappen voor overheidsbestuurders. Bpost zelf stelde intussen dat het binnen het wettelijk kader was gebleven, maar omdat de manager als natuurlijk persoon ook in het directiecomité van een dochteronderneming zetelde, was een “op zijn minst dubieuze situatie” gecreëerd.

“Ik verwacht van een overheidsbedrijf dat het een voorbeeldrol vervult. Dit is voor mij onaanvaardbaar. Ik verwacht dat een overheidsbedrijf handelt naar de letter én de geest van de wet”, stelde minister De Sutter. Ze merkte op dat bpost op eigen beweging de constructie heeft stopgezet. “Het is een goede zaak dat ze niet meer bestaat, maar ik betreur dat ze toch nog werd gebruikt.” Ondertussen werd binnen bpost een regularisatie ingesteld. Kamerlid Freilich bleef op zijn honger zitten met het antwoord van De Sutter. Het ontbrak volgens hem aan een sanctie in haar antwoord. “Met dat regularisatieproces probeert bpost op de ene of andere manier goed te praten dat het geen open kaart speelt”, vindt de N-VA’er. “Hoe laat u toe dat het bedrijf met uw voeten speelt? Het is tijd dat u bij bpost op tafel slaat.”

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in