Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Ministerraad verlengt mandaat van spoorbaas Sophie Dutordoir met 6 jaar

Ministerraad verlengt mandaat van spoorbaas Sophie Dutordoir met 6 jaar

De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) beslist om het mandaat van de CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir, te verlengen voor 6 jaar. Dat deelt zijn kabinet mee.

Dutordoir bekleedt de functie van CEO al sinds 2017. Gedurende de zes voorbije jaren heeft ze blijk gegeven van haar vermogen om een overheidsbedrijf zoals de NMBS te beheren en goed te laten werken, luidt het in een nota van minister Gilkinet aan de ministerraad. “De raad van bestuur van het bedrijf heeft het regelmatig positief beoordeeld.”

De minister wijst er voorts op dat de NMBS tijdens de verschillende crisissen van de afgelopen jaren, onder meer de coronapandemie en de energiecrisis, weerbaarheid aan de dag heeft gelegd en een goede dienstverlening heeft in stand gehouden. De rol van mevrouw Dutordoir daarbij is onmiskenbaar, aldus Gilkinet, die onder meer het vermogen van de NMBS en zijn topvrouw looft “om de spoorwegmaatschappij in de toekomst te projecteren en de onderneming voor te bereiden op de ambities van de regering op het vlak van de spoorwegen”. “Dutordoir lijkt de juiste persoon om de NMBS naar nieuwe horizonten te leiden, met prioriteit voor de modal shift en de ambities van de regering om van het spoor de ruggengraat van de mobiliteit te maken”, aldus nog minister Gilkinet.

Sophie Dutordoir werd geboren in 1962 in Gent. Ze studeerde handelswetenschappen (Ehsal Brussel), master in Romaanse talen (UGent), en volgde een managementopleiding aan het Franse Cedep (Fontainebleau).

Tussen 1984 en 1989 was ze woordvoerster van CVP-ministers, onder wie premier Wilfried Martens. Vanaf 1990 werkte ze bij Electrabel, waar ze opklom tot hoofd marketing en sales. In 2007 stapte ze over naar het gastransportbedrijf Fluxys. Ze keerde in 2009 terug naar Electrabel als CEO.

Dutordoir stopte eind 2013 als topvrouw bij energiebedrijf Electrabel om een delicatessenzaak Poppeia uit de grond te stampen, maar kwam in 2016 terug in beeld toen duidelijk was geworden dat Jo Cornu een punt achter zijn loopbaan wilde zetten bij de NMBS. Met Dutordoir kwam er voor het eerst een vrouw aan het hoofd van het spoorbedrijf. Dutordoir richtte zich op de modernisering van de spoorwegmaatschappij en de verbetering van de klantenservice. Ze heeft ook gepleit voor een betere samenwerking tussen de verschillende vervoersbedrijven in België.

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in