Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • N-VA wil Matthias Storme in bestuur Vlaams Mensenrechteninstituut

N-VA wil Matthias Storme in bestuur Vlaams Mensenrechteninstituut

N-VA stuurt advocaat Matthias Storme naar de raad van bestuur van het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut. Storme zit momenteel in de raad van bestuur van het federale instituut Unia.

De Vlaamse regering besliste bij haar start om uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia te stappen en werk te maken van een eigen mensenrechteninstituut. Dat Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) moet het centrale Vlaamse loket worden waar burgers terechtkunnen voor alle mensenrechten en alle vormen van discriminatie, terwijl Unia bijvoorbeeld niet bevoegd was voor discriminatie op vlak van gender. In oktober keurde het parlement de oprichting definitief goed.

Dinsdag stemde de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement achter gesloten deuren over de raad van bestuur van het nieuwe instituut. N-VA stuurt Matthias Storme en die naam doet bij een aantal oppositiepartijen al wenkbrauwen fronsen. Storme pleitte ooit voor de vrijheid om te discrimineren. Als die vrijheid er niet is, dan kunnen we ons hele rechtssysteem overboord gooien, argumenteerde hij. Woensdag stemt de plenaire vergadering over de raad van bestuur en worden alle namen bekendgemaakt.

De andere namen in de raad zijn Jonathan Bernaerts (doctoraatsonderzoeker mensenrechten UA), Tine Destrooper (professor aan het mensenrechteninstituut van de UGent), Raf Geenens (rechtsfilosoof aan KUL), Gerhard Van Der Schyff (docent grondrechten Universiteit Tilburg), Frank Fleerackers (professor publiek recht, KUL) en Stefan Sottiaux (hoogleraar publiek recht, KUL).

Als niet-academici zetelen Katrien Meuwissen van het Europees Netwerk van Nationale Mensenrechteninstituten, Nathalie Van Leuven van de pluralistische sociaal-culturele organisatie Avansa, Hassan Boujedain, directeur inburgering van de stad Antwerpen, en Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

De opvolgers zijn Tomas Baum, Luc Demarez, Aleydis Nissen en Aube Wirtgen. Woensdag stemt de plenaire vergadering over de lijst.

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in