Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Natacha Lippens nieuwe voorzitster van Chapter Zero Brussels

Natacha Lippens nieuwe voorzitster van Chapter Zero Brussels

Natacha Lippens is de nieuwe voorzitster van Chapter Zero Brussels. De organisatie heeft als doel om via hun raden van bestuur ervoor te zorgen dat bedrijven klimaatverantwoordelijkheid op de agenda zetten en actie ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Lippens is ook voorzitster bij Finasucre Group en onafhankelijk bestuurder bij Compagnie Het Zoute, Futerro, Iscal en Spencer Stuart Belgium. De organisatie interviewde haar in verband met het nieuwe mandaat dat ze opneemt in de Raad van Bestuur van Chapter Zero Brussels.

Waarom heb je de uitdaging aangenomen om de nieuwe voorzitter van CZB te worden?

Ik maakte voor het eerst kennis met CZB in maart 2021, toen ik werd benaderd om te spreken op het openingsevenement, samen met Jean-Marc Jancovici, Didier Reynders en Jaap Winter. Toen ik voor het eerst hoorde over de missie van CZB om de centrale positie van de Raad van Bestuur, de instellingen van de Europese Unie en het World Economic Forum te benutten in de strijd tegen klimaatverandering, wist ik meteen dat het werk van CZB belangrijk was, en iets waar ik deel van wilde uitmaken. Ik ben vervolgens toegetreden tot het bestuur van CZB en heb per september 2022 de rol van voorzitter van het bestuur aanvaard.

Het is echter niet alleen de missie van CZB die mij drijft, maar daarnaast ben ik zeer geïnspireerd door het CZB-team en het werk dat zij doen. Ik waardeer de samenwerking met mijn medebestuurders Stephanie en Ilja zeer. Toen Cedric zich bereid verklaarde zijn rol als bestuursvoorzitter neer te leggen, heb ik deze nieuwe rol geaccepteerd omdat ik met deze geweldige mensen wil blijven samenwerken en CZB wil helpen de volgende fase in te gaan.

Wat heeft u in het verleden geleerd als bestuurslid en wat maakte u tot kandidaat?

Vandaag zit ik in verschillende raden van bestuur, variërend van bedrijven die betrokken zijn bij de voedselproductie, vastgoedontwikkeling en impactfondsen tot meer innovatieve ondernemingen zoals biologisch afbreekbare kunststoffen. Door deze mandaten zie ik dat we allemaal een rol te spelen hebben als verantwoordelijke wereldbewoners. Hoe klein het bedrijf of het werkterrein ook is; individuen, raden van bestuur en bedrijven als geheel hebben allemaal een waardevolle rol te spelen in de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, om zo een duurzame toekomst voor iedereen te garanderen.

Hoe wilt u dat CZB zich ontwikkelt, groeit?

Als je bedenkt dat CZB in maart 2023 twee jaar bestaat, ben ik altijd verbaasd over hoeveel CZB al heeft bereikt: 600+ leden en vrienden, een opleidingsprogramma van wereldklasse voor bestuurders (met al bijna 100 alumni), verschillende conferenties en workshops georganiseerd… en dat allemaal in zo’n korte tijd! Ik ben zo onder de indruk van het harde werk en de energie van alle betrokkenen. Dit was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de kwaliteit van de mensen die we om ons heen hebben en de gulle sponsoring van onze partners en uitstekende vrijwilligers. Voor de volgende fase hoop ik dat CZB uit deze opstartfase groeit en een meer volwassen en stabiele fase ingaat, terwijl we wendbaar blijven en tegemoetkomen aan de verschillende behoeften van de bestuursleden om de broeikasgasemissiereductie van hun bedrijf zo goed mogelijk aan te pakken.

Wilt u nog iets anders met de lezers delen?

We staan voor ongekende veranderingen, zowel wat betreft de snelheid van de veranderingen als de onzekerheid die deze met zich meebrengen. Aan elke verandering zijn risico’s en kansen verbonden, net zoals er organisaties zullen zijn die met succes evolueren en degenen die achterblijven. Niet alleen het toeval bepaalt in welke categorie bedrijven zullen vallen, maar het management en de bestuurders. Bekwame, geïnformeerde en moedige bestuursleden zijn de sleutel tot succes bij het aangaan van deze wereldwijde uitdaging. Ik hoop dat CZB de raden van bestuur in heel België en de EU in staat zal stellen om klimaatverantwoordelijkheid te nemen en actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dat dit business as usual wordt.

Lees het origineel artikel op Chapter Zero Brussels welcomes a new Chairperson – Natacha Lippens

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in