Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Nieuwe voorzitter VBS zet in op co-governance

Op zaterdag 20 april werd professor Stanislas Politis verkozen tot voorzitter van het VBS. Hij kreeg meer stemmen van de beroepsverenigingen van artsen dan Dr. Marianne Michel, de andere kandidaat voor het voorzitterschap.

Het VBS is de grootste organisatie van en voor artsen-specialisten in België. De afkorting VBS staat voor “Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten”. Zoals de naam het zegt, heeft dit verbond dus geen artsen-specialisten, maar verenigingen van artsen-specialisten als leden.

De Algemene Vergadering, die zoals gewoonlijk volgde op het jaarlijkse VBS-symposium -dit jaar gewijd aan zorgconcentratie- was deze keer uitermate belangrijk door de benoeming van de nieuwe voorzitter. Het zijn de beroepsverenigingen die lid zijn van het VBS zijn die stemmen, en dat hun grootte hun gewicht in de stemming bepaalt. Dit ligt in lijn met de kiesmannen zoals bij het Amerikaanse kiesstelsel.

Werk maken van co-governance

Stan Politis was diensthoofd, emeritus hoogleraar aan de KUL, voorzitter van de accreditatiecommissie voor stomatologie en maxillofaciale chirurgie, etc. Momenteel zit hij in een aantal overlegcommissies. Zijn kandidatuur voor het VBS-voorzitterschap werd gesteund door Bvas.   

De nieuwe voorzitter wil aandacht besteden aan co-governance en maakt er één van zijn kernthema’s van. “Met de co-governance als sluitstuk staat of valt de nomenclatuurhervorming. Als die enkel leidt tot een verhoogde honoraria-afdracht, dan leidt dit tot verschraling en niet tot verduurzaming,” vertelde de nieuwe voorzitter in De Specialist.

Op 30 mei organiseert De Bestuurder een symposium voor bestuurders in ziekenhuizen. Meer informatie is te vinden via deze link:

Symposium: Hoe Ziekenhuizen Future-proof Maken Vanuit De Bestuurskamer? • De Bestuurder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in