Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Personal finance: Ga niet uit de bocht met uw autoverzameling

Smiling man with construction plan leaning against his vintage car

In vergelijking met kunst is het verzamelen van auto’s nog een vrij jonge discipline. Niettemin maken kenners toch al het onderscheid tussen old- en youngtimers. Tot deze laatste categorie behoren wagens uit de jaren 80 en 90 die vooral bij jonge verzamelaars in de smaak vallen. Of ze nu gedreven worden door liefde voor techniek, design of de spanning van het bezitten van een stuk autogeschiedenis, deze wagens bieden een unieke mix van passie en uitdaging. Net zoals bij andere passie-investeringen mogen de financiële gevolgen echter niet vergeten worden.

Verzamelaars trekken vanuit deze passie naar veilingen of beurzen voorafgaand aan het prestigieuze Amelia Island Concours d’Elégance in Florida, the Pebble Beach Concours in Californië of dichter bij huis Interclassics Brussels en bieden op hun droom op wielen. Naast geld spenderen ze bovendien  een groot deel van hun vrije tijd aan onderhoud en herstelling van de wagens. Omdat wagenverzamelaars zelden een wagen verkopen, groeien de verzamelingen niet alleen in aantal maar ook qua kwaliteit. En aan kwaliteit hangt een stevig prijskaartje. De Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) toont duidelijk aan dat de laatste tien jaar wagens als passie-investeringen verzamelaars zeker geen windeieren gelegd hebben. Met een stijging van 185% moeten ze op lange termijn alleen whisky laten voorbijgaan. In 2022 deed alleen kunst het beter met een stijging van 29% t.o.v. een stijging van 25% bij wagens en een historisch hoge sell-through van 86%.

De stijgende rente steekt in 2023 echter stokken in de wielen van deze anticyclische investering, die op zes maanden daalt met 6,89%. Gespecialiseerde indexen zoals de Historical Automobile Group Index (HAGI) tonen bovendien onderling grote verschillen binnen het type wagens waarbij Lamborghini (HAGI LPS Index) stijgt met 9.4% en zo Ferrari (HAGI F) van de pole position verdrijft.

image 15
Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé

HAGI verzamelt voornamelijk de omzetcijfers van veilinghuizen en private sales, wat belangrijk is vermits de veilingen slechts 20 – 25% van de totale markt beslaan. Het Amerikaanse BaT groeide uit tot het grootste veilinghuis ter wereld, dat regelmatig volledige verzamelingen topwagens naar de veiling brengt. RM Sotheby’s veilde in mei 2023 de duurst verkochte wagen, Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé voor 135 miljoen euro.

image 12

Een luxewagen is een topkunstwerk

Net zoals bij kunst mag u niet te licht overgaan tot de aankoop van een wagen en dient u vooraf toch de nodige research te (laten) doen. De conditie van de wagen en de daarbij eerder uitgevoerde restauraties zijn van primordiaal belang. Bevindt de wagen zich nog in originele (authentieke) staat en indien er herstellingen werden uitgevoerd, gebruikte men dan originele onderdelen? Daarnaast is ook de herkomst van de wagen van belang. De 1936 Packard Twelve 1407 All Weather Cabriolet mag dan een belangrijke rol hebben gespeeld in de film The Godfather: Part III, maar wellicht belangrijker nog was dat deze wagen ooit de eigendom was van Charlie Chaplin.

image 14
1936 Packard Twelve All Weather Cabriolet

Naast het pure genieten van de esthetische ervaring brengt het verzamelen ook een aantal plichten én kosten met zich mee. De aanschaf van zeldzame en gewilde auto’s vereist aanzienlijke investeringen. Bij  een goed beheer komen er kosten van onderhoud, restauratie en verzekering. Het is belangrijk om een budget te hebben en de financiële implicaties grondig te overwegen.

Auto’s nemen bovendien veel ruimte in beslag, vooral als u een aanzienlijke verzameling hebt. Het hebben van voldoende opslagruimte kan een uitdaging zijn. Welke beschikbare opslagmogelijkheden zijn er en bent u bereid deze op te offeren voor uw verzameling? Dergelijke collectie vraagt eveneens toewijding en tijdsinvestering. Het zoeken naar en aanschaffen van auto’s vraagt het nodige onderzoek en technische kennis. Na al die inspanningen kunnen autoliefhebbers tijdens rally’s, autoshows en andere evenementen samen met andere gepassioneerden genieten van hun bolides.

Door Yves Joris – KBC Wealth.
Meer info over de services van KBC Private Banking? Kbc.be/privatebanking

Ga met De Bestuurder en KBC Private Banking naar InterClassics Brussels!

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 november 2023 vormt Brussels Expo het decor voor de 8e editie van InterClassics Brussels. Met 40.000 m2 aan klassiekers, youngtimers en supercars is dit de grootste classic car beurs van België. Ook is er speciale aandacht voor de 100-jarige geschiedenis van Le Mans, de legendarische 24 uurs race, met auto’s van diverse internationale musea en privéverzamelaars.

De Bestuurder en KBC Private Banking, hoofdsponsor van InterClassics Brussels,  bieden 50 duo-tickets aan voor het weekend van 18 en 19 november. Reserveer snel je duo-ticket en zet jezelf in pole position

Reserveer je duo-ticket via deze link

image 16

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in