Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Proximus beperkt aantal niveaus van onderaannemers op fiberwerven

Proximus beperkt aantal niveaus van onderaannemers op fiberwerven

Proximus aanvaardt van zijn partnerbedrijven die het nieuwe glasvezelnetwerk uitrollen, voortaan maar twee niveaus van onderaannemers meer. Dat staat in een charter dat de top van het telecombedrijf dinsdag in de Kamer heeft voorgesteld.

Proximus erkende vorige maand dat de sociale inspectie op werven voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk “kleine inbreuken” heeft vastgesteld bij onderaannemers. Mediaberichten over illegale tewerkstelling noemde het bedrijf foutief.

Na een overleg tussen de Proximus-directie en federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) klonk het dat de “eindeloze keten van onderaannemers” moest verdwijnen.

Bij de presentatie van de jaarresultaten van Proximus kondigde CEO Guillaume Boutin daarop een charter met goede praktijken aan. Dat charter heeft hij dinsdag voorgesteld tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Overheidsbedrijven over de strategie van Proximus.

In de tekst staat dat de directe partnerbedrijven die voor Proximus het fibernetwerk uitrollen, zich voortaan moeten beperken tot twee niveaus van onderaannemers onder zich. En de onderaannemers moeten ook groen licht krijgen van Proximus. Ze moeten een vragenlijst invullen “die Proximus alle garanties biedt omtrent de betrouwbaarheid, ethiek en veiligheid van de onderaannemer”.

Proximus eist van zijn partners en onderaannemers ook een certificering die bewijst dat ze de nodige preventiemaatregelen in acht nemen. 

Verder moeten werven voortaan minstens wekelijks worden bezocht door een toezichter en/of veiligheidscoördinator van Proximus. Dat moet het welzijn van de werknemers verzekeren. “Indien flagrante inbreuken worden vastgesteld, kan Proximus eisen dat de werken op kosten van de partner worden stopgezet”, staat er.

Het is de bedoeling om de afspraken ook uit te breiden naar de al bestaande contracten. De belangrijkste partners hebben zich bereid verklaard daaraan mee te werken, zegt Proximus. 

Proximus verbindt zich er voorts toe om de zes maanden te vergaderen met de sociale inspectiediensten “om samen te beoordelen of de getroffen maatregelen voldoen aan de wettelijke bepalingen”. 

Hoe zal Proximus de engagementen afdwingen?, wilden de parlementsleden weten. Dirk Lybaert, bij Proximus verantwoordelijk voor Corporate Affairs, legde uit dat aannemers die fouten maken, eerst zullen worden aangesproken en als de problemen niet worden aangepakt zal Proximus de samenwerking stopzetten. In nieuwe contracten zal het bedrijf bovendien een boetesysteem invoeren. 

Proximus rolt ook glasvezel uit via drie joint ventures (Fiberklaar, Unifiber en GOfiber). Die zijn vooral buiten de grote steden actief. Het bedrijf zegt gesprekken met die bedrijven te starten om ervoor te zorgen dat ook zij de verbintenissen van het charter naleven. 

Minister De Sutter reageert tevreden op het initiatief van Proximus. “Eindeloze ketens van onderaannemingen maken het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het naleven van de regels. Het stemt me hoopvol dat Proximus hier een voorbeeld wil zijn en aan zijn onderaannemers sterke garanties vraagt voor het welzijn van personeel”, zegt ze.

Bron: Belga

Foto: Dirk Lybaert van Proximus

Lees ons interview met Dirk Lybaert over zijn rol als secretaris-generaal van Proximus

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in