Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
 • Home
 • >
 • Nieuws
 • >
 • René Branders nieuwe voorzitter VBO

René Branders nieuwe voorzitter VBO

René Branders volgt Bart De Smet op als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). René Branders wordt voor drie jaar voorzitter van het VBO en wordt meteen ook voorzitter van de Groep van Tien, het belangrijkste overlegorgaan van vakbonden en werkgevers.

René Branders staat aan het hoofd van het familiale bedrijf FIB Belgium (voorheen Le Four Industriel Belge) dat in 1936 werd opgericht. Vanuit die familiale kmo heeft hij een zeer rijke loopbaan uitgebouwd in een wereld van voortdurende innovatie en internationalisering. Hij bouwde FIB uit tot een onderneming die in meer dan 60 landen aanwezig is. De dynamische en groeigeoriënteerde ondernemer bleef niet onopgemerkt. Hij werd dan ook aangezocht om verschillende mandaten op te nemen.

René Branders kent het VBO goed en kent ook de wereld van de bedrijfsfederaties door en door. Hij is momenteel voorzitter van een van de belangrijkste bedrijfsfederaties van het land, de technologiefederatie Agoria. Sinds 2019 is hij eveneens lid van het Strategisch comité van het VBO. Daarnaast is hij sedert 2016 ook voorzitter van de Federatie van de Belgische Kamers van Koophandel.

Pieter Timmermans, CEO van het VBO geeft meer tekst en uitleg over waarom de VBO-bestuurders unaniem hadden ingestemd met René Branders als nieuwe voorzitter.

“De keuze voor René Branders was een voor de hand liggende keuze”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO. “Met zijn nationale en internationale trackrecord enerzijds en zijn ervaring in de wereld van technologie en innovatie anderzijds is hij perfect geplaatst om in een snel veranderende maatschappij de toekomstvisie van het VBO voor een sterker België, Horizon België 2030, om te zetten in realiteit. Na een Nederlandstalige voorzitter met een ruime internationale ervaring in de financiële sfeer, komt nu een Franstalige kmo-bedrijfsleider met industriële ervaring aan zet die tevens voorzitter is geweest van Agoria, de grootste bedrijfssector van het land.”

Daarnaast focuste de nieuwe VBO-voorzitter, René Branders, in zijn inauguratiespeech op zijn drie prioriteiten als voorzitter:

 • Innovatie: “We moeten sneller dan normaal evolueren naar een maatschappij, een economie die competitief, duurzaam en wendbaar is. Innovatie in de meest ruime zin van het woord en over alle grenzen heen vormt daarbij een onmisbare en niet meer weg te denken hefboom.”
 • Internationalisering: “Het vermogen om innovatief en internationaal te ondernemen binnen een stimulerend economisch klimaat vormen het fundament om de welvaart in ons land in stand te houden, en liefst nog te versterken.”
 • Visie-akkoorden: “Als voorzitter van de Groep van Tien wil ik investeren in akkoorden die de sociale partners autonoom afsluiten en die breed gedragen worden. Ik wil akkoorden vermijden die zich laten gijzelen door een lang vervlogen maatschappijmodel of de waan van de dag.”

Tot slot was er ook nog een oproep van de voorzitter naar alle stakeholders binnen de Belgische politiek.

“Om van ons land opnieuw een van de Europese kampioenen te maken, hebben we alle stakeholders van de nv België nodig. Ik wil vandaag dan ook graag een oproep lanceren om de krachten te bundelen. Alleen zo kunnen we met z’n allen de sprong wagen, van het peloton naar de kopgroep”, aldus de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in