Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.

Slaagkansen voor een externe ceo in een familiebedrijf.

Alle waarnemers zijn het erover eens: steeds meer familiebedrijven doen beroep op een externe CEO. Omdat ze noodzakelijke competenties missen, omdat ze sterker willen groeien, omdat niemand van de kinderen de zaakvoerder wil opvolgen. Voor een externe manager kan het zeer aangenaam zijn om te werken in een familiebedrijf. De cultuur is meer no-nonsens en meer direct. Familiebedrijven kijken ook meer naar de lange termijn, terwijl bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf ieder kwartaal moet rapporteren. Dat betekent dat er druk is om de cijfers er goed te laten uitzien.

Maar zo’n externe CEO moet ook beseffen dat een familiebedrijf niet altijd rationeel functioneert. Ook niet-financiële aspecten spelen een rol: de reputatie van het bedrijf, het lot van de werknemers, de invloed en de plaats van de familie. Ook binnen de familie kunnen er problemen zijn, conflicterende belangen. Een CEO moet de emotionele intelligentie hebben om dat te managen.

Om de samenwerking vanaf het begin goed op de rails te zetten en vervolgens duurzaam te laten slagen, zijn er volgens HR-experte Liesbeth Vandenrijt, partner van Motmans & Partners, vijf cruciale factoren.

1. Zorg voor een duidelijke rolafbakening

Wat zijn de taken, de verantwoordelijkheden, de bevoegdheden, van enerzijds de familieleden en anderzijds de CEO. Dit is zeker belangrijk wanneer de stichter/eigenaar nog aanwezig is in het bedrijf. Die moet kunnen ‘loslaten’ en de CEO moet de leider kunnen zijn.

2. Bevorder open communicatie

Destichter/eigenaar en de CEO moeten uitvoerig met elkaar communiceren. Niet alleen over inhoud, maar ook over emoties. Hoe ervaren beide partijen de samenwerking? Bespreek taboes en vetes, en bovenal luister aandachtig naar de mening van de ander. Hieraan gekoppeld is het belangrijk te bepalen waar welk punt besproken wordt. In het directiecomité, in de raad van bestuur, in de familieraad…? De agenda’s van die vergaderingen moeten rekening houden met wat best waar besproken wordt.

3. Benoem de kritische incidenten

Welke gebeurtenissen bevorderen of bemoeilijken de samenwerking? Spreek over problemen en over successen. Familiebedrijven zijn traditioneel bescheiden, maar mogen best reflecteren over hun succes.

4. Organiseer de entourage van het familiebedrijf

Zorg voor de corporate governance structuren: een familieraad, een raad van bestuur, externe bestuurders in die raad van bestuur. Wie mag in welk orgaan zetelen, voor hoe lang?

5. Laat je begeleiden

Ondernemers en managers mogen volgens Vandenrijt best om hulp vragen op het relationele vlak. Zowel diegene die het roer overlaat als diegene die het roer overneemt, kan wel wat coaching gebruiken. Het broze evenwicht dat zo’n vertrouwensrelatie tussen overnemer en overlater is, verdient aandacht en hulp.

Bron: MT.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in