Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Waarom stemmen aandeelhouders tegen het bestuur?

Media Event. Cameraman With Headphones Recording Speaker

Onderzoekers van de McDonough School of Business, onderzochten waarom aandeelhouders tegen voorstellen van de raad van bestuur stemmen. De onderzoekers stelden vast dat investeerders tegenwoordig bestuurders verantwoordelijk houden voor een breder scala aan onderwerpen, zoals klimaatverandering en bestuursdiversiteit, dan in het verleden.

Enkele conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Bestuurders bij bedrijven met minder diversiteit in het bestuur, krijgen minder steun van aandeelhouders. Hoewel CEO’s onderdeel zijn van het bestuur, zullen ze hier zelden onderdeel zijn van een dissidente stemming. Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat vaak de onafhankelijke bestuurders van het bedrijf hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.
  • Wanneer aandeelhouders bedenkingen geven over te benoemen bestuurders, dit heeft vaak te maken met diversiteit, beschikbare tijd, de ambtstermijn of onafhankelijkheid, dan resulteert dit ook in meer dissidente stemmen.  
  • Vrouwelijke bestuurders krijgen beduidend meer steun in vergelijking met andere vergelijkbare mannelijke bestuurders bij hetzelfde bedrijf. Voor vrouwen die voorzitter zijn of reeds een lange ambtstermijn hebben ingevuld, is er geen verschil.
  • Voorstellen en opmerkingen die door de aandeelhouders worden ingediend, zijn een andere manier voor aandeelhouders om hun ontevredenheid over het management te uiten. Als er een aandeelhoudersvoorstel op de stemming voorligt, dan krijgen individuele bestuurders die dat jaar voor verkiezingen staan beduidend minder steun.
  • Wanneer aandeelhouders governance-gerelateerde voorstellen indienen, leidt dit tot een minder positieve stemming voor het benoemen van nieuwe bestuurders. Wanneer aandeelhouders SRI-voorstellen op de agenda plaatsen, heeft dit geen impact op de uitslag van de stemming.

Het volledige onderzoek is via onderstaande paper lezen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in