Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Ziekenhuizen willen grondige hervorming van financiering

Ziekenhuizen willen grondige hervorming van financiering

Doctors working in team at hospital

Zorgnet-Icuro, de koepel van Vlaamse zorginstellingen waaronder de ziekenhuizen, wil een omvattende hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Dat meldt Zorgnet-Icuro woensdag, in een reactie op de doorlichting van de financiën van de algemene ziekenhuizen door bankier Belfius.

“De ziekenhuizen zitten al jaren in een zeer precair financieel evenwicht”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. “Dankzij de tijdelijke compensaties van de overheid kon een financiële ramp tijdens de coronacrisis afgewend worden. De impact van de energiecrisis en de inflatie leiden voor de sector in 2022 en heel waarschijnlijk ook in 2023 naar verlies. De flinterdunne marges van de afgelopen jaren zijn helemaal opgebruikt. Driekwart van de ziekenhuizen moet nu overle ven door te putten uit opgebouwde reserves. Het is duidelijk dat dit geen jaren kan duren zonder ernstige gevolgen”, waarschuwt Cloet.

Zorgnet-Icuro wijst erop dat een fundamentele hervorming van de ziekenhuisfinanciering, “met een correcte en rechtstreekse financiering van de ziekenhuisactiviteiten en verplichtingen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen”, voorlopig uitblijft. Zorgnet-Icuro pleit voor “een omvattende hervorming, geen gefragmenteerde maatregelen die het precaire evenwicht onder druk zetten”. “We moeten dringend gaan nadenken over de manier waarop we onze zorg organiseren en waar de overheidsmiddelen naartoe gaan”, aldus Cloet. “De hervorming van de financiering moet samengaan met een globale hervorming van het zorglandschap en de plaats die de ziekenhuizen hierin innemen. Dat vraagt een financieel stabiel kader en een alomvattend meerjarenplan. Om de investeringen op peil te houden zal Vlaanderen een stevig tandje moeten bijsteken, anders dreigen we achterop te hinken. Het wordt een uitdaging van formaat voor de volgende regeringen op alle beleidsniveaus.”

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in