Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Johan Hanssens in bestuur van imec cleanroom

Johan Hanssens in bestuur van imec cleanroom

De imec pilot line nv wil nieuwe chiptechnologie afstemmen op de noden van de Europese industrie en deze doorvertalen in mature concepten die op industriële schaal geïntegreerd kunnen worden in een nieuwe golf van dominante, Europese producten. Zoals gangbaar is bij Europese projecten vraagt de Europese Commissie ook voor dit project de buy-in van de lidstaat in de vorm van het voorzien van cofinanciering. De Vlaamse overheid stapt in twee fasen in de imec EU pilot line nv.

De eerste fase bestaat uit de inkoop van aandelen in de imec EU pilot line nv opgericht door imec binnen de huidige minimumkapitalisatie om zo een publieke entiteit te creëren met de Vlaamse overheid als meerderheidsaandeelhouder. Dit is een ontvankelijkheidsvereiste voor de indiening van de Europese proposal door imec vzw in het kader van de voorziene cofinancieringsstructuur.

Daarna wordt op het moment van goedkeuring van het projectvoorstel door de Europese Commissie een kapitaalverhoging gedaan ten belope van 750 miljoen euro onder de voorwaarden uit de aandeelhoudersovereenkomst. De essentie van deze aandeelhoudersovereenkomst betreft de creatie van een preferente aandelenstructuur waarbij de aandelen aangehouden door de Vlaamse overheid een preferent rendement hebben van 5%.

Gelijktijdig met de ingang van deze kapitaalverhoging treedt ook de leaseovereenkomst in werking waarbij imec vzw de infrastructuur van de imec EU pilot line nv leaset voor de periode en onder de voorwaarden uit de leaseovereenkomst om zo een inkomstenstroom te verzekeren die het rendement op de Vlaamse aandelen onderbouwt.

De Vlaamse Regering keurt de instap van de Vlaamse overheid en de kapitaalverhoging goed. Ze keurt de voordracht goed van Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), met het oog op benoeming tot bestuurder door de algemene vergadering, in de raad van bestuur van imec EU pilot line nv. Ze keurt ook de personeelsuitbreiding met 1 VTE, zonder compensatie, goed bij het Departement EWI. Daarnaast keurt ze de bij deze beslissingen horende herverdelingsbesluiten goed.

Johan Hanssens is reeds 9 jaar secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). Hij was eerder (adjunct-)kabinetschef bij o.a. voormalig minister van Economie Patricia  Ceysens en bij Vlaams viceminister-president Annemie Turtelboom waar hij bevoegd was voor economie, innovatie, werk en internationaal Vlaanderen. Hij is licentiaat in de economische wetenschappen en licentiaat in de rechten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in