Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen ceremonieel geopend

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen ceremonieel geopend

Met de onthulling van een nieuw logo is het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) woensdag ceremonieel geopend. De Belgische Mededingingsautoriteit keurde maandag de fusie tussen Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GasthuisZusters Antwerpen (GZA) goed.

ZAS telt negenduizend medewerkers, duizend artsen en veertien campussen. Het is daarmee het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Beide ziekenhuizen werken al sinds 2016 samen als groep.

Voor de patiënten zou er praktisch niets veranderen. Zij blijven op de gekende locaties terechtkunnen. Op korte termijn zullen de ZAS-logo’s verschijnen op alle gebouwen en vallen de eerste ZAS-facturen bij de patiënten in de bus.

“De weg naar de fusie was lang, met de nodige uitdagingen”, geeft voorzitter Els van Doesburg toe. “Dit verhaal gaat over de toekomst van de gezondheidszorg in onze stad en daarbuiten.” Volgens CEO Willeke Dijkhoffz ontstaan er door de fusie vooral meer mogelijkheden om te investeren. Er werd daartoe een alvast een investeringsfonds opgericht. 

De fusie betekent dat de campussen een nieuwe naam krijgen. Het gaat telkens om de combinatie van ZAS en de naam van de locatie: ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Erasmus, ZAS Hoge Beuken, ZAS Joostens, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Paola, ZAS PVT Antwerpen, ZAS PZ Stuivenberg, ZAS Sint-Jozef, ZAS UKJA, ZAS Vincentius. ?Daarnaast zijn er ook nog ZAS Medisch Centrum Kaai 142, ZAS Polikliniek Regatta en ZAS Polikliniek Hof ter Schelde.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) verbond aan de goedkeuring van de fusie een aantal voorwaarden. “Bij de beoordeling werd rekening gehouden met het feit dat het grootste deel van de activiteiten aan regulering onderworpen is”, aldus de BMA. “Een aantal aspecten blijft echter niet gereguleerd en zijn onderhevig aan marktwerking en concurrentie.” 

Terwijl er voor de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid tot die zorg geen ernstige twijfels werden geuit, leidde het onderzoek wel tot de conclusie dat er “ernstige twijfels” bestonden omtrent de toelaatbaarheid van de transactie voor wat sommige prijzen betreft. “Meer bepaald volgde uit de analyse dat de fusie risico’s zou inhouden voor een vermindering van de concurrentie doordat de transactie zou kunnen leiden tot hogere maximale niveaus van ereloon- en kamersupplementen.” 

Er werd met andere woorden een verhoogd risico tot mogelijke – stilzwijgende – coördinatie vastgesteld voor wat betreft de ereloon- en kamersupplementen tussen de ziekenhuizen in de regio Antwerpen. “De ernstige twijfels van de BMA werden aan ZNA en GZA ter kennis gebracht, die daarop verbintenissen hebben aangeboden om de mededingingsbeperkende effecten van hun concentratie te remediëren”, besloot de BMA. 

Uiteindelijk vond de BMA de verbintenissen voldoende om de mededingingsbezwaren weg te nemen. ZAS moet voortaan wel een jaarlijks rapport maken voor de BMA, die trouwens ook op eigen een initiatief een onderzoek kan starten indien ze dat wenst. Alle wetgeving rond basistarieven en plafonds blijven uiteraard van toepassing, net zoals het systeem van geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen.  Het hoofdstuk met het half dozijn ontslagen radiologen in Antwerpen zal naar alle waarschijnlijkheid geen staartje meer krijgen. Het ziekenhuis is tot een schikking gekomen met de betrokken artsen – wellicht om ellenlange procedures te vermijden en de dienst radiologie niet lam te leggen. Daarmee lijkt de kous juridisch gezien volledig af. Bedragen en andere details over de dading zijn voorlopig niet bekend. Over enkele weken zou de hoofdarts van ZAS wel nog een finaal rapport publiceren over de kwestie.

Belga

Lees meer over dit onderwerp:
“Als bestuurder in een ziekenhuis moet je de specificiteit van de zorg voldoende goed begrijpen”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in