Terugblik op het symposium van De Bestuurder op 30 mei
Mensen die het kunnen weten verzekerden ons dat dit het eerste publieke event ooit was waar zoveel bestuurders van ziekenhuizen zo diepgaand en constructief hebben nagedacht over “het besturen van ziekenhuizen”. Vooruitlopend op het definitieve verslag geven wij hier, ter vervollediging van de voorbereidende interviews op de vorige pagina’s, nog een kort relaas.
Moderator Hanne Decoutere mocht achtereenvolgens drie thema’s aansnijden met telkens indrukwekkende line-ups:
Thema 1: Bestuurder in een ziekenhuis, evenwicht zoeken tussen maatschappelijke uitdagingen en economische drijfveren: Willeke Dijkhoffz en Els Van Doesburg (ZAS)
Intervisie met Rudy Mattheus (UZ-Antwerpen/AZ Jan Portaels Vilvoorde), Pascal Verdonck (AZ Maria Middelares/ OLV Hospitaal Aalst) en Koen Michiels (AZ Turnhout)
Thema 2: Welke breed-maatschappelijk uitdagingen verdienen aandacht in de bestuurskamer van een ziekenhuis? Ingrid Lieten (directeur Verso en Voorzitter Jessa Ziekenhuis)
Intervisie met Inge Vervotte (Emmaüs), Michel Vermaerke (ZNA) en Hans Struyven (AZ Zeno, VZN)
Thema 3: Rijkheid aan multidisciplinaire invalshoeken, sterkte van eenheid in strategie Gastspreker: Ann Boffé, Partner MU (Healthcare & Life Sciences)
Intervisie: Koen Dejonckheere (AZ Delta), Stef Heylen (AZ Turnhout, UZA) en Koen Van Gerven (AZ Diest, UZ Leuven)
In welke mate kan of moet je een ziekenhuis als een bedrijf besturen? Zeker qua strategische focus (weg van het operationele) en qua doelgerichtheid is er zeker nog ruimte voor verbetering. De verschillende uiteenzettingen en interventies leverden alvast een lijstje met indrukwekkende uitdagingen op:
- Inhoud en structuur geven aan de netwerken tussen ziekenhuizen, in functie van nabijheid, specialisatie, de juiste schaalgrootte.
- De silo’s in het zorglandschap wegwerken: Niet alleen horizontaal maar ook verticaal samenwerken of integreren, open staan voor alternatieve vormen van samenwerking.
- Aandringen op duurzame en consistente regelgeving ( federaal -regionaal ) en stabiele lange termijn financieringsvormen, ook vanuit ESG- doelen en fondsen.
- Het systeem van co-governance en de rol van de politiek en de artsen in het bestuur verder uitwerken en moderniseren, aangepast aan de noden en behoeften van morgen en overmorgen en niet gisteren en eergisteren
- Zelf als sector eigen voorstellen durven doen en niet steeds alles aan de politiek overlaten ; duurzame betrokkenheid van de artsen verzekeren.
- Meer (durven of willen) investeren in nieuwe technologie, databeheer (AI) en een performante IT -omgeving.
- Klimaat van vertrouwen scheppen met alle stakeholders en partners om de problemen en uitdagingen zo veel als mogelijk gezamenlijk aan te snijden.
- Vanuit het bestuur een externe blik open houden op de wereld; de maatschappelijke uitdagingen, de demografische evolutie en de arbeidsmarktvraagstukken.
- Meer inzetten op preventie om de betaalbaarheid in de toekomst te garanderen.
- Diversiteit, inclusie en competentie rond de bestuurstafel nastreven en ook aandringen op specifieke competenties bij de eventuele politieke vertegenwoordigers.
- Grondig analyseren welke zorg, welke ingrepen, welke processen reële waarde creëren.
- Transparante kwaliteitsparameters ontwikkelen om de kwaliteit van de zorgprocessen systematisch op te volgen en te vermijden dat zorg onbetaalbaar wordt.
- De moeilijke discussies en de kritische vragen die er echt toe doen ook durven aanpakken.
Naar het einde werd de belangrijke vraag “Beseffen de externe bestuurders wel welke grote bestuurdersverantwoordelijkheid ze hier opnemen?” gekoppeld aan de kordate oproep “De bestuurders hebben de ‘verdomde’ plicht om er het beste van te maken”.
Uiteindelijk is er misschien geen louter politiek maar een breed gedragen maatschappelijk debat nodig over hoe we onze gezondheidszorg in de toekomst willen aanpakken en organiseren: een soort staten-generaal over zorg en ziekenhuizen?
De missie die Philip Peeters vooropgesteld had: “tonen hoe een externe blik ook in ziekenhuizen waardevolle ideeën kan opleveren” werd alleszins gerealiseerd: alle aanwezigen waren vol lof over de vele interessante voorstellen en boeiende denkpistes.
Wij kunnen alleen maar hopen dat deze hoogstaande namiddag met talrijke relevante actoren de nodige zuurstof heeft gegeven om deze essentiële uitdaging te reanimeren.
Lees hier onze inhoudelijke artikels over dit event
- “Voer de onderhandelingen met de artsen op Vlaams niveau”
- “Bestuur van een ziekenhuis moet digitale technologische toekomst op de agenda hebben”
- “Governance in ziekenhuizen kan en moet beter!”
- “Als bestuurder in een ziekenhuis moet je de specificiteit van de zorg voldoende goed begrijpen”
- “We zien onze bestuursorganen niet enkel als toezichtsorgaan, maar ook als instrument voor kennisdeling.”