Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
 • Home
 • >
 • Nieuws
 • >
 • Symposium: Hoe ziekenhuizen future-proof maken vanuit de bestuurskamer?

Symposium: Hoe ziekenhuizen future-proof maken vanuit de bestuurskamer?

Terugblik op het symposium van De Bestuurder op 30 mei

Mensen die het kunnen weten verzekerden ons dat dit het eerste publieke event ooit was waar zoveel bestuurders van ziekenhuizen zo diepgaand en constructief hebben nagedacht over “het besturen van ziekenhuizen”. Vooruitlopend op het definitieve verslag geven wij hier, ter vervollediging van de voorbereidende interviews op de vorige pagina’s, nog een kort relaas.

Moderator Hanne Decoutere mocht achtereenvolgens drie thema’s aansnijden met telkens indrukwekkende line-ups:

Thema 1: Bestuurder in een ziekenhuis, evenwicht zoeken tussen maatschappelijke uitdagingen en economische drijfveren: Willeke Dijkhoffz en Els Van Doesburg (ZAS)

Intervisie met Rudy Mattheus (UZ-Antwerpen/AZ Jan Portaels Vilvoorde), Pascal Verdonck (AZ Maria Middelares/ OLV Hospitaal Aalst) en Koen Michiels (AZ Turnhout)

2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 019
v.l.n.r. Els Van Doesburg en Willeke Dijkhoffz
2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 045
v.l.n.r Koen Michiels, Rudy Mattheus, Els Van Doesburg, Hanne Decoutere

Thema 2: Welke breed-maatschappelijk uitdagingen verdienen aandacht in de bestuurskamer van een ziekenhuis? Ingrid Lieten (directeur Verso en Voorzitter Jessa Ziekenhuis)

Intervisie met Inge Vervotte (Emmaüs), Michel Vermaerke (ZNA) en Hans Struyven (AZ Zeno, VZN)

2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 064
Ingrid Lieten
2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 082
v.l.n.r. Michel Vermaerke, Hans Struyven

Thema 3: Rijkheid aan multidisciplinaire invalshoeken, sterkte van eenheid in strategie Gastspreker: Ann Boffé, Partner MU (Healthcare & Life Sciences)

Intervisie: Koen Dejonckheere (AZ Delta), Stef Heylen (AZ Turnhout, UZA) en Koen Van Gerven (AZ Diest, UZ Leuven)

2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 111
Ann Boffé
2024 05 30 Symposium De Bestuurder Ziekenhuizen future proof vanuit bestuurskamer 126
v.l.n.r. Stef Heylen, Koen Dejonckheere

In welke mate kan of moet je een ziekenhuis als een bedrijf besturen?  Zeker qua strategische  focus (weg van het operationele) en qua doelgerichtheid is er zeker nog ruimte voor verbetering. De verschillende uiteenzettingen en interventies leverden alvast een lijstje met indrukwekkende uitdagingen op:

 • Inhoud en structuur geven aan de netwerken tussen  ziekenhuizen,  in functie van nabijheid, specialisatie, de juiste schaalgrootte.
 • De silo’s in het zorglandschap wegwerken: Niet alleen horizontaal maar ook verticaal samenwerken of integreren, open staan voor alternatieve vormen van samenwerking.
 • Aandringen op duurzame en consistente regelgeving ( federaal -regionaal ) en  stabiele lange termijn financieringsvormen, ook vanuit ESG- doelen en fondsen.
 • Het systeem van co-governance en de rol van de politiek en de artsen in het bestuur verder uitwerken en moderniseren, aangepast aan de noden en behoeften van morgen en overmorgen en niet gisteren en eergisteren
 • Zelf als sector eigen voorstellen durven doen en niet steeds alles aan de politiek overlaten ; duurzame betrokkenheid van de artsen verzekeren.
 • Meer (durven of willen) investeren in nieuwe technologie, databeheer (AI)  en een performante IT -omgeving.
 • Klimaat van vertrouwen scheppen met alle stakeholders en partners om de problemen en uitdagingen zo veel als mogelijk gezamenlijk aan te snijden.
 • Vanuit het bestuur een externe blik open houden op de wereld; de maatschappelijke uitdagingen, de demografische evolutie en de arbeidsmarktvraagstukken.
 • Meer inzetten op preventie om de betaalbaarheid in de toekomst te garanderen.
 • Diversiteit, inclusie en competentie rond de bestuurstafel nastreven en ook aandringen op specifieke competenties bij de eventuele politieke vertegenwoordigers.
 • Grondig analyseren welke zorg, welke ingrepen, welke processen reële waarde creëren.
 • Transparante kwaliteitsparameters ontwikkelen om de kwaliteit van de zorgprocessen systematisch op te volgen en te vermijden dat zorg onbetaalbaar wordt.
 • De moeilijke discussies en de  kritische vragen die er echt toe doen ook durven aanpakken.

Naar het einde werd de  belangrijke vraag “Beseffen de externe bestuurders wel welke grote bestuurdersverantwoordelijkheid ze hier opnemen?” gekoppeld aan de kordate oproep “De bestuurders hebben de ‘verdomde’ plicht om er het beste van te maken”.

Uiteindelijk is er misschien geen louter politiek maar een breed gedragen maatschappelijk debat nodig over hoe we onze gezondheidszorg in de toekomst willen aanpakken en organiseren: een soort staten-generaal over zorg en ziekenhuizen?

De missie die Philip Peeters vooropgesteld had: “tonen hoe een externe blik ook in ziekenhuizen waardevolle ideeën kan opleveren” werd alleszins gerealiseerd: alle aanwezigen waren vol lof over de vele interessante voorstellen en boeiende denkpistes.

Wij kunnen alleen maar hopen dat deze hoogstaande namiddag met talrijke relevante actoren de nodige zuurstof heeft gegeven om deze essentiële uitdaging te reanimeren.

Lees hier onze inhoudelijke artikels over dit event

Bekijk hieronder onze fotoreportage

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in