Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Hoe krijg je meesterschap over het overnameproces?

Elke bedrijfsovername is een complex proces dat nood heeft aan een holistische benadering. Geen succes zonder Corporate Finance 4.0. Wel moet de regie van dat proces in handen zijn van een bruggenbouwer die de moeilijke paradox tussen een generalistische 360°-aanpak en een hooggespecialiseerd team van experten feilloos bemeestert en benut.

Het voordeel van tegenstellingen: wie de kennis, ervaring en kunde heeft om ermee om te gaan, geniet ontegensprekelijk een concurrentieel voordeel. Corporate Finance 4.0 focust enerzijds op alle zes de specialismen van corporate finance (kmo verkoopbegeleiding, mid-market M&A, funding, transaction services, valuations en shareholder advisory), met gespecialiseerde experten voor elk vakgebied. Anderzijds is elk stukje specialistische kennis slechts een deel van een totaaloplossing en krijgt het dus pas echt een meerwaarde als het geïntegreerd wordt met interne en externe omgevingsfactoren (risk management , compliance , long term sustainability en shareholder value creation).

De kunst van corporate finance op topniveau – een noodzaak voor een geslaagde bedrijfsovername – is niet alleen het tonen van meesterschap in elk deelaspect, maar ook het magistraal begeleiden van het proces zelf. Ziedaar het belang van een bruggenbouwer die gespecialiseerde experten samenbrengt en tot een team boetseert. Die bruggenbouwer heeft zowel een intern team van experten rond de kerntaken van corporate finance als een vertrouwd netwerk dat op maat van de klant wordt ingezet om de deal rond te krijgen. Gewapend met kennis, inzicht én inlevingsvermogen bouwt de bruggenbouwer vertrouwen op bij zowel zijn eigen team, zijn klant als de tegenpartij waardoor hij de ontegensprekelijke manager wordt van het proces zelf en dat vlekkeloos kan laten verlopen.

Combinatie van talenten

Wie de ideale adviseur zoekt voor een bedrijfsovername, start met een zoektocht naar een zeldzame combinatie van talenten. Checklist voor de bruggenbouwer, de regisseur van het overnameproces:

 1. Het vanzelfsprekende startpunt: een gedegen financiële achtergrond. Hij (of zij) beheerst alle lagen van Corporate Finance 1.0 tot Corporate Finance 4.0 : hij weet wat de cost of capital is, hoe het proces loopt met non-disclosure agreements, intentieverklaringen, due dilligence, …, hoe je over de landsgrenzen heen de zaken aanpakt in een steeds meer globaliserende wereld, hoe je een jaarrekening kunt lezen en hoe je daaruit kasstromen kunt begrijpen…
 2. Een sterke juridische achtergrond. Niet alleen moet hij de juridische en fiscale structuren correct kunnen ‘lezen’, hij moet vooral ook het jargon van alle specialisten die bij de zaak betrokken zijn, kunnen begrijpen. Bovenal moet hij die basiskennis gebruiken om de focus te houden op waar het allemaal om draait: een ideale lange termijn oplossing.
 3. Hij moet de markt en de business van alle betrokken partijen goed kunnen doorgronden: wie zijn de klanten, welke technologieën zijn er en welke komen er op, wat zijn de waardedrijvers? Uiteindelijk is het einddoel van elke overname: waardecreatie.
 4. De bruggenbouwer moet veel empathie hebben. De verkoop of overname van een onderneming is per definitie een ingrijpende beslissing, een sleutelmoment in het professionele en persoonlijke leven. Emotionele intelligentie is essentieel, want zonder echte connectie groeit er nooit vertrouwen.
 5. De regisseur van het overnameproces moet een groep kunnen sturen. Er zijn de specialisten uit eigen rangen, maar ook de tegenpartij heeft adviseurs. Allemaal samen moeten die zoeken naar een oplossing die een meerwaarde heeft voor elke stakeholder.
 6. Een leider moet leiden. Klinkt vanzelfsprekender dan het is. De geknipte corporate finance-adviseur is meer dan een project manager, maar stelt duidelijke prioriteiten en zorgt dat het proces niet van de rails sukkelt of dwaalsporen volgt. Een bruggenbouwer belichaamt het proces.
Moore Corporate Finance gaat voluit voor de combinatie van een ‘corporate finance boetiek’ en een ‘geïntegreerde consultant’. Dat betekent dat Moore Corporate Finance de specialismen (de theorie) beheerst en een indrukwekkende track record kan voorleggen (de praktijk) om bedrijfsovernames succesvol in te leiden, te begeleiden, af te ronden en post-merger op te volgen. Waarbij het corporate finance team de wendbaarheid van de individuele adviseur combineert met de gecombineerde kennis van de experten uit alle betrokken disciplines.Hoe complex het proces en de onderdelen ook zijn, Moore Corporate Finance onderschrijft het belang en verstaat ook de kunst om telkens de vertaalslag te maken naar het jargon en de leefwereld van de klant.

Meer lezen?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking tussen De Bestuurder en Moore Corporate Finance. Het artikel is onderdeel van een dossier over Corporate Finance 4.0 

Reeds verschenen

Verwacht

 • Succesvolle overnames: in de taal van elke partij (september)
 • Wereldwijd lokaal sterk staan bij overnames (oktober)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in