Event: Board Insights: Crisis Governance op 6/12 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Crisis Governance op 6/12 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.

Nieuws uit de bestuurskamer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie en gespecialiseerde kennis voor actieve bestuurders.

Meer dan 5000 professionals schreven zich reeds in

Meer dan 0 professionals schreven zich in.

Categorieën

De lessons learned: deze vijf zaken hebben we al geleerd over Blockchain voor bedrijven
De grootste uitdaging voor bedrijven die blockchain-apps maken is niet de technologie, maar wél succesvol samenwerken met partners in het ecosysteem. Dat blijkt uit een onderzoek van Prof. Dr. Mary Lacity (directeur van het Blockchain Center of Excellence aan het Sam M. Walton College of Business) en Prof. Dr. Remko Van Hoek (uitvoerend directeur van de CSCMP Supply Chain Hall of Fame) waarin ze de eerste generatie blockchain-gebaseerde toepassingen onder de loep hebben genomen. Lacity en Van Hoek hebben hun bevindingen beschreven in het onderzoeksblad MIT Sloan Review.
Een nieuwe (tijdelijke) ‘chief’ voor elk probleem
Om nieuwe grote uitdagingen het hoofd te bieden, grijpen CEO’s vaak naar een handig hulpmiddel. Ze creëren nieuwe directiefuncties. Het is een signaal aan het personeel en de buitenwereld dat de bazen begrijpen wat echt belangrijk is en dat ze erom geven. Het helpt hen ook om middelen te mobiliseren en talent aan te trekken.
Opinie: Let’s go governance!
De recente verwikkelingen bij vzw LGU Academy, meer bekend onder de naam “Let’s Go Urban” zijn mede door de mediabekendheid van stichtster Sihame El Kaouakibi breed uitgesmeerd in de nationale pers. Hoewel vooral zij in het oog van de storm staat mogen we niet vergeten dat in principe alle bestuurders van de vzw LGU Academy collegiaal aansprakelijk zijn voor de al dan niet zware fouten die nu voorwerp worden van een gerechtelijk onderzoek.
De Voorzitter: Leen Van den Neste (vdk bank)
De Bestuurder had een gesprek met Leen Van den Neste, voorzitter van het directiecomité van vdk bank en van de raad van bestuur van Xior Student Housing. Ze is ook bestuurder bij Retail Estates. Als juriste met een accountancy-opleiding aan Vlerick op zak, ligt haar expertise bij het financiële luik van een organisatie. Maar de passie voor ondernemerschap en haar streven voor een inclusieve samenleving zijn nooit veraf.
Vier redenen om te focussen op een ecosysteem voor human capital
Managers hebben het vandaag de dag steeds moeilijker om hun personeelsbestand te definiëren. Ongeveer 75 procent van de respondenten in een wereldwijd onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) onder 5.118 managers ziet in hun personeelsbestand een combinatie van zowel werknemers als niet-werknemers. Het omvat naast de klassieke medewerkers nu ook flexwerkers, professionele dienstverleners, crowdsourced contributors enzovoort. Het managen van die gevarieerde groep is absoluut noodzakelijk, maar tegelijkertijd een enorme uitdaging. Onderzoekers Elizabeth J. Altman, David Kiron, Jeff Schwartz en Robin Jones definiëren ecosystemen als een goeie manier om beter om te gaan met de veranderingen binnen zo’n divers personeelsbestand.
De Voorzitter: Philippe Haspeslagh (Ardo)
Familiebedrijven zijn eigenaardige beestjes in de bedrijfswereld. Daar weet Philippe Haspeslagh alles van. Als voorzitter van Ardo, de samensmelting van de bedrijven van z’n vader en z’n nonkel, schippert Haspeslagh voortdurend tussen de familie en de raad van bestuur. “Een goeie voorzitter bereikt op z’n minst een consent, ook al is er geen volledige consensus”
Hoe trek je als familiebedrijf een externe ceo aan?
Een nieuwe of extra leidinggevende buiten de familie gaan zoeken? Voor heel wat familiebedrijven is dat ongetwijfeld een moeilijke beslissing. Maar naarmate het bedrijf groter wordt of ze naar de volgende generatie evolueert, groeit vaak de nood aan zo’n “buitenstaander”. De opties liggen echter niet voor het rapen, meent de juridische nieuwssite Jubel. Hoe kan jouw familiebedrijf de beste kandidaten aantrekken?
Moeilijke waardering van immateriële activa zet waardegedreven investeren onder druk
Waardebeleggers dreigen achter de feiten aan te hollen. Hun methodiek om aandelen te taxeren, is achterhaald. De immateriële activa, die belangrijker zijn geworden voor de toekomstige winstgevendheid van bedrijven, laten zich nu eenmaal moeilijk waarderen via de klassieke regels. Er is behoefte aan een nieuwe aanpak. De leer van Benjamin Graham en Warren Buffett moet op de schop.
How to: beslissingsgestuurde data-analyse doeltreffend gebruiken
Elke goede CEO ziet datagedreven besluitvorming als een onmisbare ma-nagementtool. Bedrijven hebben meer gegevens dan ooit, maar veel lei-dinggevenden moeten toegeven dat die data geen bruikbare inzichten biedt en over het algemeen teleurstellende resultaten oplevert. Dat schrij-ven onderzoekers Bart De Langhe en Stefano Puntoni in een artikel in MIT Sloan Management Review. Maar hoe moet het dan wel?
De Voorzitter: Danny Van Himste – Vlaams Innovatieplatform Logistiek
Hij is ingenieur van opleiding, maar Danny Van Himste - CEO van DHL in België en Luxemburg - belandde eind jaren 80 al snel in de logistiek. Ondertussen heeft hij zowat elke kant van die sector gezien, maar hij raakt het niet beu. “De uitdagingen blijven komen, dus het blijft boeiend”, zegt hij. Diezelfde drive steekt hij ook in zijn voorzitterschap bij VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector.